Tot ce trebuie să știi despre premiile Nobel

de: Nicoleta Apostol
09 10. 2017

Octombrie aduce și lista laureaților cu premiile Nobel. Deja am aflat că la Fizică a fost confirmat Einstein. Cum au apărut însă aceste premii și ce înseamnă alegerea câștigătorilor.

Premiile Nobel sunt poate cele mai cunoscute premii care le recunoaște meritele savanților și oamenilor care-și dedică viața cercetărilor. La fiecare început de octombrie, începând cu 1901 sunt aleși laureații, urmând ca pe 10 decembrie să fie înmânate distincțiile propriu-zise în cadrul ceremoniei oficiale.

Tot acest ritual de premiere a științei a început cu Alfred Nobel. El a fost chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, a inventat dinamita și a întemeiat fundația care oferă anual faimoasele Premii Nobel. Savantul este considerat unul dintre cei mai importanți oamenii de știință ai tuturor timpurilor, prin lucrările și invențiile sale.

Cine a fost Alfred Nobel, creatorul premiilor Nobel

Alfred Nobel a descoperit că prin amestecarea nitroglicerinei cu cuarț se formează o pastă care putea fi modelată în diferite forme și dimensiuni. În 1867, își brevetează invenția sub denumirea de dinamită. Pentru a putea declanșa explozia, Alfred brevetează o altă invenție, un detonator bazat pe aprinderea unui fitil. Dinamita reducea substanțial costurile aruncării în aer a blocurilor de piatră, Alfred a făcut din vânzarea dinamitei o afacere din care și-a strâns o avere impresionantă.

Remarcabil e și că la acea vreme, ca acum, nitroglicerina era considerată mult prea periculoasă pentru a putea fi folosită în practică și asta pentru că putea provoca explozii la variații mici de temperatură sau presiune. Alfred era însă interesat de posibilitatea folosirii ei în construcții și așa a început să lucreze la elaborarea unor metode de controlare a exploziei cu nitroglicerină.

Cercetările sale au avut însă și urmări tragice. În 1864, a murit fratele lui Nobel. După acest incident, autoritățile se văd nevoite să-i interzică experimentele în interiorul orașului, iar Nobel este nevoit să  se mute pe un vas ancorat în Lacul Mälaren.

Ce sunt premiile Nobel și cum s-au născut

Câștigătorii premiului Nobel la Fizică în 2017.

„Informaţi-mă, convingeţi-mă, iar eu voi face ceva mare pentru mişcare”, scria Alfred Nobel, semnându-şi scrisoarea cu formula „Al vostru pentru totdeauna şi pentru mai mult decât totdeauna”.

Premiile Nobel au fost create de Alfred Nobel, care, în testamentul său redactat cu un an înainte să moară, la Paris, a întemeiat o fundație care să înmâneze anual un premiu în bani din averea sa celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității. La început, premiul a fost în valoare de 40.000 dolari. Apoi a crescut către aproape de un milion de dolari. Potrivit testamentului său, averea sa de aproximativ 197 milioane de euro urma să fie distribuită anual savanților, care prin munca lor au ajutat omenirea.

Din punct de vedere legal, testamentul nu a desemnat un legatar pentru averea în sine a industriaşului suedez. La deschiderea lui, în 1897, testamentul a fost contestat de membrii familiei Nobel. Primele premii Nobel au fost acordate la 10 decembrie 1901, după moartea creatorului lor. Fiecare premiu înmânat constă într-o medalie, o diplomă și o sumă stabiită anual de Fundația Nobel.

Cum a gândit Alfred Nobel desemnarea laureaților premiilor Nobel

Alfred Nobel nu și-a oferit doar averea pentru ca Premiile Nobel să existe și astăzi, ci s-a implicat și în organizarea și desemnarea acestora. Astfel, Nobel a desemnat comisii și comitete diferite care să atribuie în fiecare an distincțiile. Astfel, Academia suedeză atribuie Nobelul pentru literatură, Karolinska Institutet pe cel pentru medicină, Academia regală suedeză pentru ştiinţe decernează Nobel pentru fizică şi chimie, iar un comitet special desemnat de Parlamentul norvegian atribuie Nobelul pentru pace.

Cu toate acestea, testamentul lăsat în urma sa nu explică și nici nu face vreo referință la metodologia pe care fiecare comisie trebuie să o aibă în vedere pentru a acorda premiile. Așadar, a fost nevoie de trei ani ca oamenii să-și dea seama cum vor alege cele mai impresioante, inovatoare și benefice descoperiri sau invenții, care aveau să schime lumea. Astfel a luat naștere Fundația Nobel, care administrează capitalul din care se acordă premiile Nobel.

În 1968, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înfiinţare, Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a instituit un premiu pentru ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, punând la dispoziţia Fundaţiei Nobel o sumă anuală echivalentă cu valoarea celorlalte premii Nobel. 

Premiile Nobel pot fi împărțite, dacă există mai muți laureați în aceeași categorie, însă numărul acestora nu poate fi mai mare de trei. Premiile Nobel nu recunosc meritele postmortem, așa cum s-a întâmplat și în acest an cu fizicianul scoțian Ronald Drever, care a ajutat la descoperirea laureată cu Nobelul pentru fizică, dar care a murit în martie.

 

Cei care au interzis premiile Nobel și cei controversați

Doar șase oameni au refuzat premiul Nobel, în toată istoria decernării lor, și asta din motive politice. Trei savanți din Rusia, după ce Stalin le-a interzis să meargă să-și ridice premiul, unul în Vietnam și doi în Germania, pentru că Hitler a interzis participarea la ceremonia de decernare a premiilor. Adolf Hitler a mai obligat și alți trei cercetători să refuze premiul, însă aceștia au intrat în posesia lui după sfârșitul războiului

 

Menachem Begin, liderul evreu, a primit Nobelul pentru Pace, pentru contribuția sa la încheierea Acordurilor de la Camp David din 1978, și l-a împărțit cu Anwar Sadat, președintele Egiptului. Contestatarii l-au acuzat pe Begin de exploziile de la hotelul King David in Ierusalim din 1946. Deși Yasser Arafat a câștigat în 1994 un Nobel pentru Pace, el a fost acuzat de criticii săi că nu a fost decât un conducător terorist.

Henry Kissinger, deținător al unui Nobel pentru pace încă din 1973, considerat artizanul “noii ordini mondiale” și “stăpân din umbră” al Americii alături de Zbigniew Brzezinski, a primit această distincție pentru încheierea Acordului de Pace din Vietnam. Unii îi reproșează însă campania secretă, din 1969-1975, de bombardare a soldaților vietnamezi infiltrați în Cambodgia. Și, nu în ultimul rând, Winston Churchill, care, în mod ciudat, Comitetul Nobel l-a recompensat pentru activitatea sa în literatură, în 1953, pentru cartea ”Al Doilea Război Mondial”.

 

Laureații premiilor Nobel pentru Medicină, Chimie și Fizică au fost anunțați de curând și poți afla mai multe despre ei pe PLAYTECH. Cel mai interesant e la Fizică, unde teoria lui Einstein din urmă cu aproape un secol a fost confirmată, în sfârșit

Fotografia din deschidere este a lui Adam Baker via Flickr.